сряда, 21 август 2013 г.

Какъв ни е кяра от ЕС?!?






















отг.: за периода януари – юли на 2011 година = 26,4 млн. евро; или 0,064% принос като % от БВП.

Преди няколко дни гледах по новините как Бойко е събрал групичка пенсионери, реже някаква лента и разправя как строим ли строим пътища и магистрали с евро-пари…

Дали един или друг разход е платен с „наши” или с усвоени евро-пари > реално има значение, след като се отчете колко всъщност сме платили като ЕС-вноски.

Равносметката за периода януари – юли е следната: Частта от вноската на Република България за общия бюджет на ЕС, изплатена към края на месец юли 2011 г. от централния бюджет на Р.Б. възлиза на 422,2 млн. лв. (216 млн. евра), а реално усвоени по еврофондове за същия период са (242,3 млн. евра).

Сметката колко парички са „влезли” в страната по линия на еврофондове / „излезли” от националния ни бюджет е проста: 26,4 млн.евро. Това се равнява на 0,037% от миналогодишния ни БВП. Ако този темп се запази до края на годината (средно по 3,7 млн. евро чист принос в икономиката на месец…) то приносът на ЕС-парите, в проценти от БВП ще е нещо от сорта на 0,064%.

Вярно че до скоро вместо този 0,064% положителен принос - средно сме „дарявали” за общия бюджет на ЕС по над 10 млн. евро/месец … или -0,3% „отрицателен принос”.. Не ме разбирайте погрешно, не казвам че видите ли, европейците са прокопсали от наши вноски. Просто резултатът от това „въртене” на финанси се изразява в голямо количество „затворени пари”, от които /на прост БГ-език/ „няма кяр”! Нещо повече – пропуснали сме възможността да „инжектираме“ в икономиката ни пари, „произведени“ от европейския данъкоплатец (изключая нашия).

Под предлог че има злоупотреби с усвояването на евро-пари, през 2008ма европейците ни отказват достъп до парите на техните данъкоплатци, а нашите пари – парите на българския данъкоплатец остават „замразени“. Моята лична теория е че западняците на прецакват нарочно като виждат какъв ръст отчитаме тогава. Явно са си казали че с такъв ръст ще се справим и без парите на техния данъкоплатец... Ама обявения тогава ръст е в следствие на процеси които секват след настъпването на глобалната финансова криза. След като на власт идват Бойко и компания, нещата с евро-парите не са кой-знае колко по-добре... ще сме късметлии ако в националната ни икономика се върнат собствените, „произведените“ от нашите данъкоплатци средства.

Да, при средно 2,5 млн. евра за км. магистрала може и да кажем вижте: за седемте месеца на 2011г. успяхме да усвоим ЧИСТО ЕС-пари за 10 км. магистрала! Ама засега от 2007ма насам сме били "донори" за ЕС-бюджета с пари за поне 150 км. магистрала!!!

Да се бием в гърдите че строим магистрали с европари като преди това същите тези пари сме си ги внесли като вноски в ЕС… е нелепо, (както повечето приказки на правителството!)

От ЕС е зададена рамка за периода 2007-2013 да изхарчим над 8 милиарда евра /6,67 от които с ЕС финансиране, останалите самоучастие/ иначе казано да харчим по 80 милиона евра на месец и да внасяме по 30-тина млн. евра на месец („нетно“ по 50 млн. евро-пари за нас т.е. възможност да “инжектираме” в националната икономика средства в размер до 2% от БВП). Вместо възможни 2% ние едва сколасваме до 0,064%...

Дотук можем да виним единствено и само некадърните ни правителства и нас, които сме си ги избирали. Но оттук нататък дори и нас си няма да можем да виним. Нещата ще станат по-зле…

След като в предишна бележка написах една приказка за един мелничар и евро-дългове.. с надежда, че правителствата на Германия и Франция ще проявят солидарност и ще се справят с дълговата криза по начин, изгоден за всички... Ама явно няма да стане така..

По всичко личи че с борчовете на Гърция, а и на други ЕС-членки ще се справяме „солидарно”… И тези средства по-всяка вероятност ще дойдат от общия бюджет на ЕС (от там където отиват ЕС вноските!!!). Това може да означава само едно – следващите рамки на евро-фондовете за страната ни (както и за всички които разчитат на евро-парите) ще са по-скромни… Ще стане още по-трудно да усвояваме ЕС-средства и т.н.

Трябва ни кадърно правителство което да успее да постига над 90% усвояване на фондовете или ... нищо хубаво не на чака…

Няма коментари: