сряда, 3 септември 2008 г.

My Documentary Movie List | Моят списък с документални филми

Филмите, които обобщават най-модерната мисъл на света.

Zeitgeist

Филмът (www.ZeitgeistDebate.com). Конспиративна теория за... всичко (което е било, е и ще бъде). Две от общо трите части на филма представят Федералния резерв на САЩ като частна институция на мощните банкерски фамилии, имаща за цел заробването на американския народ в рамките на т.нар. Нов световен ред; взривяването на кулите на 11. септември е представено като операция на американското правителство. В първата част на филма се разказва за астрономическия произход на множество от елементите на християнската и юдейската религия и сравнението с по-стари култове.
The Century of the Self

Документален филм на Адам Къртис (Adam Curtis) и BBC, в който Бернайс е главен (анти)герой. История за връзката между Зигмунд Фройд и неговият американски племенник Едуард Бернайс, изобретил професията пъблик рилейшънс през 1920те и първият който използва идеите на Фройд за да манипулира масите. Той показва на американските корпорации как може да накарат хората да желаят неща които не им трябват, чрез систематично обвързване на масовите продукти/стоки с техните подсъзнателни желания.Great Secret of Water

Великата тайна на водатаThe Secret

Водещи учени, философи, автори дискутират Закона на ПРИВЛИЧАНЕТО. (Въпреки че този филм също следва да бъде в списъка на задължителните за гледане документални филми, трябва да предупредя че това е наивен филм и е препоръчително да се гледа критично).
What The Bleep Do We Know ?!

Дали „Умът” е мястото където науката и духовното се срещат? Дали нашата вътрешна сила е дотолкова сраснала с нас, че вече не я забелязваме. Дали нашата „реалност” не зависи изцяло от онова което МИСЛИМ че е реално?
Kabbalah, Science and the Perception of Reality

Ученият-кабалист Михаел Лайтман ( PhD по философия, MSc по биокибернетика ) коментира пример от филма What the Bleep Do We Know?!;
И за финал – нещо весело и обнадеждаващо :)

http://perceivingreality.com/