сряда, 3 септември 2008 г.

My Documentary Movie List | Моят списък с документални филми

Филмите, които обобщават най-модерната мисъл на света.

Zeitgeist

Филмът (www.ZeitgeistDebate.com). Конспиративна теория за... всичко (което е било, е и ще бъде). Две от общо трите части на филма представят Федералния резерв на САЩ като частна институция на мощните банкерски фамилии, имаща за цел заробването на американския народ в рамките на т.нар. Нов световен ред; взривяването на кулите на 11. септември е представено като операция на американското правителство. В първата част на филма се разказва за астрономическия произход на множество от елементите на християнската и юдейската религия и сравнението с по-стари култове.




The Century of the Self

Документален филм на Адам Къртис (Adam Curtis) и BBC, в който Бернайс е главен (анти)герой. История за връзката между Зигмунд Фройд и неговият американски племенник Едуард Бернайс, изобретил професията пъблик рилейшънс през 1920те и първият който използва идеите на Фройд за да манипулира масите. Той показва на американските корпорации как може да накарат хората да желаят неща които не им трябват, чрез систематично обвързване на масовите продукти/стоки с техните подсъзнателни желания.



Great Secret of Water

Великата тайна на водата



The Secret

Водещи учени, философи, автори дискутират Закона на ПРИВЛИЧАНЕТО. (Въпреки че този филм също следва да бъде в списъка на задължителните за гледане документални филми, трябва да предупредя че това е наивен филм и е препоръчително да се гледа критично).




What The Bleep Do We Know ?!

Дали „Умът” е мястото където науката и духовното се срещат? Дали нашата вътрешна сила е дотолкова сраснала с нас, че вече не я забелязваме. Дали нашата „реалност” не зависи изцяло от онова което МИСЛИМ че е реално?




Kabbalah, Science and the Perception of Reality

Ученият-кабалист Михаел Лайтман ( PhD по философия, MSc по биокибернетика ) коментира пример от филма What the Bleep Do We Know?!;




И за финал – нещо весело и обнадеждаващо :)





http://perceivingreality.com/

5 коментара:

Анонимен каза...

Филмите Zeitgeist и The Secret съм ги гледала.Страхотни са.Списъчето ти е полезно,ще гледам и някой от другите.

Ljubo каза...

Списъкът е внушителен, благодаря ти!

Анонимен каза...

Здравейте, не искам да пиша коментар, а да Ви питам нещо. Относно водата. След като се напише на листче нещо, например "благодаря", след колко време водата е заредена за пиене? Дано знаете, писах на много места, но никой не знае. Благодаря предварително.
Мария /mariapavlova1@gmail.com/

Славейко каза...

здравей Мария :) един съвет: недей приема буквално този филм за водата. недей приема нищо буквално. ако наистина искаш да си отговориш на въпрос - то.. доверявай се на собствения си опит, търси отговорите сама. приеми този филм като добра основа да се замислиш за нови неща, нови идеи, експериментирай, търси.

Анонимен каза...

научих много