сряда, 30 юли 2008 г.

ПОД ИГОТО НА ПРОСТОТИЯТА: „Модерният метод на комуникиране и нашите родни училища”, изповедта на един неосъществен даскал


Системата на образованието в България е нашето родно безхаберие по отношение на най-скъпото ни – бъдещето на България!?

Само за пример ще споделя, че аз се водя за един изключително „подготвен кадър” във езиково отношение. От гимназията излязох с пълно 6 по български език и литература, а от университета, където получих като втора специалност – „Българска филология” имам и „Грамота за високи...”.

В дипломата ми пише, че мога да преподавам на деца от 5ти до 12ти клас (български език и литература), даже имах малко практика в едно от бургаските училища като преподавател…

Но: АЗ НЕ СЪМ ЧЕЛ „ПОД ИГОТО”!

И поради едни или други причини, нямам и намерение да го чета! Как се чувствате сега, като знаете, че има реална опасност – Аз да уча децата ви да четат и пишат, Аз който не съм чел повечето от задължителните за обучение романи, Аз който допускам по няколко правописни грешки в едно изречение!

Тази връзка между родното образование и модерните методи на комуникиране – възникна в не дотам адекватното ми съзнание, щом прочетох едно интервю за „Труд” с шефа на дирекция „Книги” Игор Чипев (така определиха неговия пост във вестника), който впрочем е наследник на Тодор Чипев, човекът публикувал за първи път Вазовия роман „Под Игото”, книжарят и издател, притежателят на тогавашната най-голяма книжарница у нас.

И.Ч.: (книжарницата му се е намирала на мястото на днешното президентство, била най-голямата на Балканите, била на пет етажа…)

Да, бележит българин от миналото, но ДНЕС какво се случва с четенето – и защо?

Децата днес НЕ четат Вазов, те просто нищо не четат, ясно е защо, но как навремето този Чипев е направил така, че поне за няколко века да отложи безхаберието и неграмотността?

И.Ч.: Тодор Чипев е човекът, който е бил отговорен за измислянето на концепцията на „Под игото”, първата българска книга на нашия пазар, която излиза като илюстровано издание.

Защо се сетих именно за безхаберието по отношение образоването на децата? Защото, Тодор Чипев е абсолютно на обратния „полюс”! Защо направих връзката с модните маркетинг техники за комуникиране? Защото днес, на нас ни трябва един такъв Чипев, който наистина да „пооправи” батака, в който тъне културата ни! Именно невероятният усет на Чипев да „промотира” – повлиява на културата, образованието на българина до днес! До днес, когато страната ни изпитва болезнена нужда от такъв усет…

И.Ч.: Мисията по претворяването на „маркетинг концепцията” на романа, Чипев поверил тогава на имена като Обербауер, Мърквичка, Антон Митов. Още по-интересна е историята на техните илюстрации – под режисурата на Вазов. Артисти от театър „Сълза и смях” се обличали, за да бъдат снимани като герои от „Под игото”. После художниците рисували по фото-картинките. Образът на Бойчо Огнянов е създаден по снимка на брата на Вазов – Михаил. Актьорът Иван Попов пък послужил за „прототип” на Боримечката.

Уникално е отношението към книгата – върху нея пише „второ издание”. И не защото е имало преди това други, а защото части от романа излизат в сборника „Народни умотворения”. А може би защото английското издание на „Под игото” е изпреварило българското. В рамките на 18 месеца този роман вече е преведен на основните европейски езици. И Европа е чела „Под игото” много по-интензивно.

В България първото му издание е 3000 екземпляра. На Запад тиражността му в пъти по-висока.

Действията на Чипев са пример за безупречна маркетингова кампания на промотиране на НОВ продукт!

Какво ще се случи, ако днес някой възложи на водещи майстори на екранното изкуство (режисьори, сценаристи, оператори монтажисти, 3D аниматори и т.н.) да претворят същата концепция? Представете си че най-популярните ни актьори позират в ролите на Боримечката, Рада.., и т.н. (не се сещам за други герои, нали вече казах че не съм чел романа)…

Представете си, че кратки клипчета, пресъздаващи сцени от „Под игото” се пуснат в онлайн социалните мрежи за видеосподеляне, по телевизиите… Представете си провеждането на една модерна маркетингова кампания за - „Под игото”!

Малко сложно да си представим такова нещо, защото няма как да стане, ние до такава степен сме обеднели духовно, че може телевизиите да отделят огромни количества праймтайм че да показват как общественоизвестни личности разбиват с главите си дупки в стени от стиропор или „обикновени българи” чрез „познаване” на кутии „пичелят гулемити пачки”, но за култура – време йок!

Причини много, но една от главните ми я разкри режисьорът Симеон Димитров, който също за известно време е бил даскал по български език и литература. Спомням си на първата репетиция с него, щом чу как четем – ние потенциалните актьори в неговото „Театрално ателие”, Симеон Димитров възкликна: „Наша е вината днес вие да нямате отношение към словото, НЕ СЕ ЧЕТЕ ТАКА!”.

Даскалите не съумяват да създадат у децата отношение към словото, а именно тук се крие ключът към духовността…

Ето още нещо от „кухнята” на Чипев, за това как са се „правели” култовите за културата на българина книги. Той е създал един огромен „кръг от приятели” – писателски фенклуб! Или, по-скоро фенклуб на книгата. Много от заглавията завоювали читателски успех, са се раждали точно чрез комуникационните възможности на тази фен-мрежа, на чаша кафе или вино. Мрежа, в която е било възможно споделянето на идеи и реализирането им.

Днес, въпреки че модерните технологии предоставят изключителна възможност за бързо и лесно от технологична гледна точка създаване на такива „клубове”, в които да се постигне обединяване на хора с идеи и желание за действие – уви подобна „мрежа” за литература – В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА – няма, и скоро няма и да има…

Може би защото НЯМА хора с идеи и желание за действие?

5 коментара:

Анонимен каза...

Ех, драги ми Славейко! Първо трябва да ти кажа, че наистина си неграмотен и то си личи от това, което си написал. Второ, неграмотен си, защото и теб не е имало кой да те научи, т.е. не цялата вина е в теб. Трето, не се стремиш да се ограмотиш. Не мисля, че е гордост това, че не си чел "Под игото". Четвърто, няма изгледи положението да се промени и не заради новите методи за комуникация, а поради това, че "даскали" стават хора, които не могат да станат друго. При сегашното отношение към тях и към образованието ни като цяло, друго не може да се очаква. Когато учителсктото съсловие заеме своето истинско място в т.нар. ни общество, можем да започнем да се надяваме нещо да се промени. Но дотогава кадърните и наистина образовани, а не като тебе, хора ще търсят своето място под слънцето навсякъде другаде, но не и в любимото ни училище. Дотогава в училище ще работят такива като теб, за които то не е призвание, не е огън, а само временна спирка по пътя към високоплатената работа. Защото вас не ви интересува бъдещето на седящите по чиновете. Вас ви интересува само ден да мине, друг да дойде. Но когато истинските "даскали" поискаха промяната (за съжаление обществото научи, че те само ламтят за високи заплати), всички им се изсмяха в лицето и започнаха да търсят аргументи защо не може да им бъде повишена заплатата, която между другото все още не е повишена, въпреки обещанията на обичния ни министър Даниелчо. Не е нормално представители на отделни професии да се изказват по телевизията, че било срамно да взимат малко повече от учителите. Не искам да си мисля какво би се получило, ако по-миналия век отношението към учителите бе същото, каквото е сега. Но, в крайна сметка, май си заслужаваме всичко, което ни се случва. Най-лошото е, че рибата винаги се вмирисва откъм главата, но пък и винаги се чисти откъм опашката!
Накрая само искам да уточня, че не работя в сферата на образованието, така че не би трябвало да ме обвинявате в пристрастност.

Анонимен каза...

и все пак си гооврим за тъпа и бездарна книга като "Под Игото" , така че нищо не си изпуснал. Вазов трябва ако не изцяло, то на 90% да го премахнат от учебния материал от 1-ви до 16-и клас(включвам бг-филологията в Климента). Европа прочете Под Игото и обърна гръб на българската литература. И с право.

Анонимен каза...

Тъпата и бездарна книга "Под Игото"?!
Да премахнат 90 от Вазов от учебниците? И какво да сложат, бе? Дан Браун и Сидни Шелдън, защото се четат? Я не говори глупости.

Анонимен каза...

Славейко, благодаря, че си ме добавил в твоя списък с блогове! Точно преди няколко дни моята приятелка Калина ми изпрати този твой пост - беше го намерила в Свежо.нет и ме помоли да го прочета и да и кажа какво мисля.
Това - във връзка с нашите деца, които са шести и седми клас и също трябваше да прочетат "Под игото", та много сме си говорили по темата.
Тогава за първи път видях твоя блог.
Поздрави: Диана

Славейко каза...

По повод това което казвам за ОБЕДИНЕНИЕТО НА ХОРА С ИДЕИ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ - уви, НЯМА, виждам редица разбити осколки или с други думи казано малки, много малки островчета в океана от простотия.., но не виждам обединение,

въпреки че всяка една от осколките съдържа в себе си потенциала на нещо велико,

въпреки че всяка осколка носи дълбоко послание - ТЕ ВСИЧКИ СА РАЗЕДИНЕНИ!

По повод призива ми ДА СИ ПРЕДСТАВИМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО САМО УСИЛИЯТА НА МАРКЕТИНГА СЕ НАСОЧАТ КЪМ ДОБРО..,
също не виждам хора които поне да си представят, онова което би могло да стане..,

няма кой да си представи - какво ще стане ако вместо известните днес актьори в праймтайма на НОВА разбиват с главите си стени от .. стиропор - се въплътят в образите, с които наистина е полезно децата да се запознаят..,

НЯМА кой да си представи какво ще стане ако блогерите вместо хабейки таланта си да пишат за "абсолютни светове", правейки така реклама на едноименната водка - наистина започнат да мечтаят!!!