неделя, 15 юни 2008 г.

Foreseeing the FUTURE



Задава се нов свят. Объркан свят. Много повече объркан от всички предишни светове досега. Може би всички ние усещаме неговото раждане, и може би всички ние чувстваме това раждане много повече силно, отколкото предците ни са усещали ражданията на предишните светове досега.

С малките си много-нулеви крачета и ръчички и какви ли не понятни и непонятни крайници то рита в утробата на майка си ИНТЕРНЕТ. Негови бащи сме всички ние с нашите потентни и недотам потентни умове и съзнания и стремежи и желания. Но как ще го кръстим този СВЯТ щом най-сетне се роди – НИКОЙ не знае.

Информационно общество – нарекоха този свят учените.Общество, в което производството, разпространението и употребата на информация са основните икономически, политически и културни дейности. Тук: използваме информационни и комуникационни технологии във всички икономически и социални сфери; имаме висока заетост на работещо население в сферата на услугите (над 50%); пророкуват ни (учените) намаляване на масовото производство и изчезване на част от големите индустриални компании; имаме глобализация и наличие на условия за изграждане на общество, където разстоянията не са определящ фактор за социална еднородност.

Но това „Информационно общество” още не е СВЕТЪТ.

Все още непознатият вид не се е родил че да засуче самό от гърдата на СТАРИЯ СВЯТ. Какво ще стане тогава? Ще пресуши ли гладният младенец извора на своя произход или напротив ще продължи родословното си дърво с гордост? Ще унищожи новото старото с бързото си развитие?

Виждаме как още сега много индустрии се огъват под мощния напор на торентите. Кой още плаща за музика или филм или софтуер? Кой още гледа ТВ или Радио или Вестник или ходи на Кино – всичко това е демоде или меко казано ретро. Всички те още са живи, но се вижда краят им като лидери в процеса на комуникация.

И идва въпросът за бъдещето: кой може да си представи как ще изглежда НОВИЯТ СВЯТ щом се роди?

Има ли кой да види и разбере в утробата на ИНТЕРНЕТ какво е телцето на младенеца? Какви са очите му, ръцете му…

Вместо безкрайност от атоми или организъм от ДНК и РНК тук имаме безкрайност от единици и нули. Вибрация на ел.енергия, където единицата ще рече „пускам ток”, а нулата „спирам на ток”.

И така „вибрира” информацията в ИНТЕРНЕТ от съзнание в съзнание, обединявайки ни в един-единен свят.., но все още не съвсем.. Защото интернетът е само технологията, но не и самия свят на нашите съзнания.

Може би, има още една финална спирка до РАЖДАНЕТО. Това е тепърва навлизащата в масовата употреба технология на стереоскопичната триизмерна визия. Тази технология/ визия, е способна на 99% да „подлъгва” съзнанието ни с усещане за реалност. Може би ще има още няколко технологични спирки, които допълнително да подготвят условията – да се роди НОВИЯТ СВЯТ. Може би ще навлязат и още няколко нови медийни РЕАЛИТИ-похвати, чрез които съществуващите в момента медии да си откраднат малко време. Всичко НОВО – са само песъчинките от „пясъчния часовник” който отброява идването. СЪЗНАНИЕ + СЪЗНАНИЕ

НОВИЯТ СВЯТ идва.

Няма коментари: