сряда, 27 юни 2007 г.

Славейко Йорданов: ПОЙ КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЕДИНЯВА НА ДЖУЛАЙ СРЕЩУ ДРОГАТА


Славейко Йорданов: ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ


ПОЙ КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЕДИНЯВА НА ДЖУЛАЙ СРЕЩУ ДРОГАТА

ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ

Нека всеки да донесе по една картинка или статия, свързана с дрогата, свързана с мафиотите и терористите, които продават смърт! Ще поставим наркотиците на клада!

Дата: 30.06.2007
Час: 22:30
Място: Бургаски плаж “Север”, в района на “Естрадата”

За контакти:
Славейко Йорданов – media relations
Моб.: 0887 36 31 38


На предстоящия Джулай морнинг ще се постави началото на Национална кампания ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ с участието на пойъри от цялата страна. Избран е Бургас за град на събитието, поради тревожния факт, че най-крупните и “медийно” известни дилъри на наркотици в България са жители на областта.

Джулай-празникът ще демонстрира извършването на туземни, езически обичаи за прочистване на града от злото, което ще бъде прогонено с огън. На плажа предстои конструирането на символична клада, на която всички минувачи може да поставят снимки, изрезки от вестници и всевъзможни символи на наркодилъри, престъпници и атрибути на дрогата. Вечерта преди Джулай морнинг символите на злото ще бъдат изгорени на клада и пречистени.
Домакин и основен партньор на мероприятието е концесионерът на бургаския плаж Ваклин Сойновски.
Към инициаторите на кампанията – бургаската огнена “пой” група “F4”, се присъединяват подкрепления от София, Варна и Пловдив, които също ще се включат към шоуто.

Идеята “On Fire” обединява огнени ентусиасти от България чрез виртуалните възможности на интернет.

Сайтът Onfire-bg.com предостави възможност за популяризиране на инициативата ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ сред “пой обществеността” на страната, предстоят множество последващи акции със същото заглавие, проведени от други любители на модерното изкуство. Зад името “On Fire” не стои организация, а идея, която обединява личности, практикуващи пой. Основната цел на “On Fire” е да покаже, че огнените изкуства не са опасни при спазване на мерки за безопасност и не са трудни за учене.
Екип на Неправителствената Организация “Доза обич”, ще осъществи на самото събитие акция по превенция на проблемите с наркотици, като ще предоставя на присъстващите информация за всички видове наркотици и влиянието им. “Доза обич” е местна Неправителствена Организация, чиято цел е да подпомогне превантирането на ХИВ/СПИН на територията на гр. Бургас и региона и да намали здравните, психологичните и социални вреди от употребата на наркотици.
Таня Кесьова: " На Джулая в Бургас тази година ще може да се получи информация за всички видове наркотици и за влиянието им"Защо се включвате в кампанията “ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ”?
- Защото това е нашата кауза, това е нашата работа, която обичаме и всеки един от екипа ни има силна мотивация да работи. Целева група на организацията ни са хора активно употребяващи наркотици, но винаги се включваме и в кампании за първична превенция на наркомании. Имайки в предвид каква е ситуацията в страната ни - сега - подобни акции са повече от необходими, но трябва да се правят редовно, а не само по поводи.

Каква е належащата ситуация по този проблем в страната?
- Ситуацията сочи, че от година на година все повече се увеличава употребата на наркотични вещества, все по-лесен става достъпът, пада възрастовата граница.

Кое е посланието на "Доза Обич", което е необходимо да получат присъстващите на Джулай-празника тази година?
- Най-важното нещо за един човек, преди да употреби нещо - е да знае какво всъщност прави и какви ще са последствията за живота и тялото му. Във века, в който живеем е абсурдно да не знаеш какво правиш и употребяваш!

Коя е целта на това послание?
- Целевата аудитория на този Джулай е шарена, обхващат се различни характери, начин на живот - и поради тези причини, всички се насочват към различни видове/типове наркотици. Ще дойдат и такъв тип хора - "от чисто любопитство", а ние ще предлагаме информация за всички видове опасности.

Какви цели си поставяте и какъв ефект ще търсите при кампанията?
- Целта е да информираме. Ефектът: този човек да е с ясното съзнание какви са последствията щом прибягва до дрога и да го убедим да не посяга сляпо, както се случва в повечето случаи. Първичната превенция предимно информира и ефектът се проследява в доста продължително време.

Щом не може да се установи лесно ефект от дейностите на превенция - как мотивирате партньорите си да помагат със средства и воля за действие?
- В момента организацията ни получава средства за работа със зависими от наркотици от Министерство на здравеопазването посредством Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария. Затова за в бъдеще основната ни цел ще е да убедим и общинските власти да отделят средства за работа със зависимите от наркотици. Важно е съществуващата национална стратегия по наркомании да се осъществява и на практика и на всички нива.ИДЕЯТА “ON FIRE”:
Подкрепления от цяла България
идват на помощ в Бургас – да се включат в кампанията
ОГЪН! ПО НАРКОТИЦИТЕ

Огнена визитка на Борислав от София – за ON FIRE идеята:

С въртене на огън и огнени изкуства се занимавам отскоро. Като време не е малко – почти две години, но все още имам много за учене. В интернет се запознах със Стоян Иванов, който организираше група по нунчаку. Той беше и човекът, който ми показа въртенето на пой. Пак в интернет се запознах с Виктор (JockerA) и Йордан Лилов, с които направихме много за развитието и популяризирането на огнените изкуства в България. Виктор създаде първия български сайт и форум за огнени изкуства – FireTeam, който скоро се превърна в кръг от творчески настроени хора, запалени по огнените изкуства. Йордан Лилов вече беше създал своят клуб „Дивинитас”, който и до момента е единственият регистриран спортен клуб за въртене на пой и батони. Беше удоволствие да наблюдавам и неговата подготовка

за световното първенство по въртене на батони в Холандия, на което той се представи забележително. Някъде по това време видях, че поят не ми се удава лесно и започнах да въртя две къси тояги, учейки се от учебните клипчета на Жералд Рихтер във сайта на Feuershow.de, най-големият немски сайт за огнени изкуства. По-късно станах модератор на секцията за тояги в него, а след това и администратор за учебните клипове. На този сайт може да се видят мои учебни клипчета с нунчаку.


За съжаление сайтът на FireTeam беше спрян поради технически причини и доста време комуникацията между хората от нашият кръг беше замряла. Тогава реших да направя нов сайт и форум за огнени изкуства – On Fire. Зад името On Fire не стои организация, а по-скоро идея, събираща хора, които се занимават с огнени изкуства. Те вече са достатъчно

популярни в България, но пред нас стои целта да покажем на хората, че те не са опасни, ако се спазват мерки за безопасност и не са трудни за учене, ако човек прояви желание и вложи старание. Когато бяхме малко хора се учехме по трудния начин – с много проби и грешки, защото нямаше кой да ни покаже тънкостите на това изкуство, затова сега се стремим да учим и да предаваме своя опит на всеки, който има желание. Освен това често правим срещи на On Fire, като почти на всяка от тях идват нови хора, които искат да се учат на въртене на огън. Организираме и семинар по въртене

на пой с международно участие, който ще спомогне много за развитието на огнените изкуства в България.


Конкретно за Джулая, който предстои в Бургас само мога да кажа, че ще забера 5-6 приятели от София и ще дойдем да помогнем с каквото можем!http://onfire-bg.com/forum/index.php?showtopic=302&st=0


Огнена визитка на Иван от Варна:

Като за начало: Аз съм Иван и съм от Варна. Ученик, почти 17 годишен. Въртя пой повече от година. Уча в най-елитното училище "МГ Др. Петър Берон". Занимавам се с исторически възстановки и каскади, заедно с варненския клуб Чигот. Страстта ми е средновековието, адреналина, огъня и естествено поя. Имам толкова много излизания с въртене на огън, че съм им изгубил бройката. Въртял съм за пари 2 пъти, и което ме учуди е че няма никаква разлика в удоволствието, дори чувството за пълноценност е много хубаво.


Личното ми мнение за наркотиците... Ами по принцип не употребявам никакви. Пробвал съм трева, но щом не продължавам, значи не ми е харесало :Р Иначе... Всеки си решава сам по какъв начин да си съсипе живота. Лично аз не харесвам този начин на самоубийство. Ако мога някакси да помогна на някого – “ок”, ако не... Който иска си взима, който не – не взима. Като цяло, не съм сигурен че по някакъв начин ще успеем да попречим на разпространението на наркотиците, но все пак мисля че поводът да се съберем на този младежки празник е много хубав и е още по-добре че имаме конкретен надслов, който може да е капка в морето... Но затова пък – капка от огън!


тази снимка изразява отнушението ми към
наркотиците (голям огнен **й)

иначе живота е кръговрат... еднин път си
на върха, друг път на дъното.. понякога си в страни от живота, но важното е
да останеш вътре.

вижте по колко по-добър начин може да си
различен и да се чувстваш добре.
Бъдете различни, но не губете себе
си!


Огнена визитка на Ели от София:

Аз съм Ели, на 19 години съм, от София. Занимавам се с въртене на огън от около година и това е едно от двете ми основни хобита. Другото е фотографията, която се превръща в неизменна част от огненото изкуство. И двете са завладяващи, красиви и ме правят ужасно щастлива. За съжаление някои хора си мислят, че могат да се чувстват така "благодарение" на наркотиците. Именно затова искам да участвам в тази кампания - за да помогна заедно с останалите спинъри да покажем на тези хора, че животът има и други по-интересни и приятни измерения, в които можеш да се пренесеш не с помоща на дрогата, а с тази на сърцето. Само така ще откриеш, че ти си личност, която не живее в измисления свят, създаден в следствие на наркотиците, а в свят изграден от самия теб - в реалността.ЗА ДЖУЛАЙ ТРАДИЦИЯТА..

Нов и все още не така добре познат елемент от ритуала по посрещане на слънцето, е танцът с огън. Зрелищни, еуфорични и изпълнени с екстаз, тези танцьори са своеобразни “нестинари”, но вместо да газят из огнената жарава, те умело рисуват във въздуха огнени картини с горящите си пой-ове, огнени ветрила, стикове. Кой ги учи? Уменията си предават един на друг, превръщайки се от ученици в учители и обратно. Под ритъма на тарамбуките огнените глави на пой-овете им политат във въздуха, наподобявайки размаха на пеперудени крила, изникват “цветя”, бесни “мелници”, ”вълни”... Всъщност в миналото “пой” е бил използван незапален от древното племе маори (Австралия) като уред за закаляване на мускулатурата на ръцете преди война. Днес за танцуващите с огън той е символ на победата на светлината над мрака и тържествуващото слънце.
“Пойъри”-те, или както още ги наричат – “спинъри” (от англ. spin – въртя) имат няколко правила, които строго спазват: трезво психическо и физическо състояние – отричат се всякакви стимулиращи еуфорията и адреналина средства преди, по време и след танц с огън. Друго правило – “винаги пази публиката и себе си” . Тези правила, по техните думи, ги дистанцират от опасната близост на опиати и психотропни вещества, които много млади хора употребяват в неконтролируеми количества, в стремеж към доближаване на “нирвана”. “Зарежда ни първичността и енергията на огъня, магнетизма на пламъците. Търсим допира с природата и нейното равновесие”, издадоха се “спинърите”.
В миналото древните народи са почитали слънцето като божество и са се уповавали на неговата сила и благоволение. Разделяли са годината на две половини – светла и тъмна, като навлизането на годината в “светлия” й период е бил своеобразен символ на зараждащия се живот, на победата на светлината над мрака и раждането на света от тъмнината. Традицията отдавна е отмряла. Народите, честващи раждането на светлата част от годината – почти забравени.
Традицията Джулай морнинг тази година ще бъде освежена и от посланията на групата F4, които планират празника им да бъде посветен на борбата срещу дрогата. В България този своеобразен ритуал продължава да се изпълнява всяка година в единствения ден, даващ началото на втората светла половина от календарната година. Подвизаващ се под претенциозното име “Джулай морнинг” (от англ. July – юли) по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, това е най – традиционният хипи празник в България. Историята на възникването му е твърде интересна: създава се във Варна през 70-те и 80-те години като протест срещу съществуващия по това време комунистически режим. И въпреки, че традицията е свързана с хипи-движението в Америка, тя съществува в България и до днес.
На всеки 30ти юни – срещу 1 юли големи групи от хора се събират по всички местности по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Джулаят е “уникум” за България поради естеството на възникването си и не се наблюдава в други европейски страни. Младите хора, както и всички заклети хипита на различна възраст, имат различни начини за честване на събитието. Въпреки, че според някои идеята е загубила първоначалното си значение с времето, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват. Тези ентусиасти можем да открием дори дни преди събитието лагеруващи на палатки по къмпинги и плажове, “въоръжени” с тарамбуки, китари, и всякакви други пособия, въобще в употреба влиза всичко, което създава шум и весело настроение.
Членовете на “файър тийм”-а F4 подготвят за жителите на град Бургас фестивал на огнените изкуства в началото на месец Октомври. Можем да им пожелаем успех в начинанието и много съмишленици.
Както казват те – “Нека огънят бъде с нас!”

РАЖДАНЕ НА ОГНЕНИ ТРАДИЦИИ В БУРГАС

Бургаската огнена група “F4” превърна в традиция поставянето на огнени шоу-програми на територията на град Бургас. Събитията се провеждат два пъти в месеца на сцената на “Охлюва” в морската градина, където петимата “пойъри” развихрят вериги, пламъци и жупел.
Последната им програма се проведе на 03.06.2007 на същото място. Огненото събитие беше предшествано от красиви композиции с вятърен пой. Ефирните ленти на тренировъчните “пой”-ове подготвиха публиката за предстоящата огнена еуфория. Шоуто протече с индивидуалното изпълнение на Станислав, който изуми присъстващите с перфектна хореография и изгладени движения на поя. След него щафетата поеха Силвия и Любомир, който създадоха ято горещи пеперуди и ги пуснаха да летят волно в небето. Огнени картини продължи да рисува Деница със сигурен размах и хъс, която доказа, че въпреки нисичкия си ръст, железните вериги, дълги повече от метър, не са в състояние да укротят огнения й темперамент.
Дивите и необуздани ритми на тарамбуките великолепно хармонираха на енергията, извираща от всеки един от танцуващите. Звук и картина, се сляха, за да потопят аудиторията в магнетизма и красотата на огнените танци. “F4” възнамеряват да продължат огнените си шоу-програми в Бургас, с ясното съзнание, че Бургас може да предложи на посетителите и жителите си не само красиви плажове, студена бира и цаца!

Виктор, който съвсем случайно се включи с тарамбуката си към огненото шоу на “Охлюва” в морската градина: “Всеки носи ритъма в себе си и само трябва да го пусне навън. Тази тарамбука ми я даде един приятел, щото му трябваха 15 лева да вземе дрога и да отиде в някоя дискотека – да скача до припадък и да се залива с минерална вода! Кофти.. Иначе днес се чувствам “перфект” (по принцип работя в магазин и утре можеш да дойдеш и ще ме видиш костюмиран, с вратовръзка) ама досега обикалях и просих с тарамбуката си от хората, че да си купя нещо за пиене... Не че ми трябват пари, но така мога да разпусна истински!”